Succes in Tokio!

Nadat de Olympische Equipe twee weken geleden met meer medailles dan ooit tevoren van Tokio naar Nederland is teruggekeerd, is het vanaf vandaag aan de Paralympische Equippe: vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd zijn de Paralympische Spelen in Tokio officieel begonnen. Hun missie? Zoveel mogelijk medailles winnen en het medaillerecord dat 5 jaar geleden in Rio de Janeiro werd gevestigd benaderen of misschien zelfs wel verbreken. Toen resulteerde de inspanningen van de Nederlandse atleten in maar liefst 62 medailles, waaronder 17 keer goud. 19 keer zilver en 26 keer brons. 

Belangrijkste reden voor deze enorm hoge verwachtingen is het feit dat de Nederlandse limieten scherper liggen dan de IOC limieten. Neem bijvoorbeeld de 100meter en het verspringen, de sporten waar onder andere Fleur Schouten en Joël de Jong actief in zijn en die vaak gecombineerd worden door Paralympische atleten. Beiden zijn geplaatst, maar er was een veel grotere groep Nederlandse kanshebbers die allemaal de IOC limieten gelopen of gesprongen hebben maar die niet afgereisd zijn naar Tokio. Het resultaat: een relatief kleine groep Nederlandse atleten dat actief is in Tokio, maar wel een groep die (bijna) allemaal kanshebber zijn op een medaille.

TE mag twee van deze sporters begeleiden, namelijk de reeds genoemde Fleur Schouten en Joël de Jong. Beiden actief op de 100meter en het verspringen en beiden kanshebber op een Olympische medaille. De 20-jarige Fleur, woonachtig in Zwaanshoek, begon met para-atletiek op 10-jarige leeftijd bij haar club AV Hollandia in Hoorn. De reden? Ze was altijd door het huis aan het rennen. Dus toen het moment kwam dat haar prothesemaker een blade bij Fleur kon aanmeten, was de keuze snel gemaakt. Sindsdien werkt ze met passie toe naar het waarmaken van haar droom die aankomende twee weken uit gaat komen. Fleur is, zoals ook te lezen was in het blog dat recent in samenwerking tussen TE en Management Drives uit kwam, een echte teamspeler. Meer daarover lees je hier. Ook al zou je dat in eerste instantie misschien niet verwachten in een op het oog individuele sport. Fleur sprint op donderdag 2 september de finale van het verspringen en hoopt op 4 september naar een medaille te lopen op de 100meter in de T63 klasse. 

Dan nog even terug naar het “team” waar Fleur aan refereert. Achter deze individuele atleet, zit namelijk een team waar onder andere ook wereldrecordhouder Fleur Jong én Joël de Jong onderdeel van zijn. Dit team heet “Team Para-Atletiek” en is opgezet met als doel om talentvolle atleten -zoals Fleur en Joël- te faciliteren in het realiseren van hun Paralympische Droom. Daarnaast, heeft dit team een nog groter doel: aan mensen met een beperking over de hele wereld laten zien wat je wél kan met je beperking, in plaats van geconfronteerd te worden met wat niet kan. De gouden medaille is daartoe het belangrijkste middel en staat symbool voor de mogelijkheden die mensen met een beperking hebben. Deze missie sluit perfect aan bij de missie van TalentEmpowerment en is de basis voor de samenwerking met Team Para-Atletiek. 

Dan naar Joël. Dit multi-talent is, zoals reeds genoemd, net als Fleur onderdeel van Team Para-Atletiek. Daarnaast zal Joël ook actief zijn in twee sporten, namelijk het verspringen en de 100meter in de T63 klasse. En het toeval wil dat Joël en Fleur ook nog eens bij dezelfde club zijn begonnen: AV Hollandia, gevestigd te Hoorn. Ook Joël’s aanraking met de Paralympische sport is bijzonder. Hij was eigenlijk een voetballer, maar zijn prothese bleef maar kapot gaan bij het beoefenen van deze sport. Toen de kans zich voordeed om in 2016 tijdens het Europees Kampioenschap een blade uit te testen maakte hij daar dan ook gebruik van. In eerste instantie niet omdat hij atletiek nou zo leuk vond, maar omdat hij zijn begeleider niet teleur wilde stellen. Maar het beviel heel erg goed, en “voelde echt als een bevrijding”. Mooie prestaties volgde, waaronder een bronzen plak op de 100meter op het EK van 2018 in Berlijn. Op zaterdag 28 augustus zal Joël in actie komen tijdens de finale van het verspringen, op zondag 29 augustus rent hij de heats voor de 100meter in de T63 klasse en op maandag 30 augustus hoopt hij ook in de finales uit te mogen komen.

Wij wensen Fleur, Joël en natuurlijk alle andere Nederlandse atleten enorm veel succes in Tokio!

Dit artikel delen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkedin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

TalentEmpowerment

KVK: 75858940
KVK: 66206421
Waaldijk 9
5327 AA Hurwenen

Volg onze Road to Paris Updates

Inspiratie & tips voor bedrijven die voor GOUD gaan