Renée x TE x Healfie: Jezelf naar de top praten

Dat je je zelf in de put kan praten, is algemeen bekend. Maar kan je jezelf dan ook naar de top praten? Dat is de vraag die centraal staat in de samenwerking tussen TalentEmpowerment, Healfie en Renée van Laarhoven. Kan al die informatie die in je stem verscholen gaat je helpen? Kan je stem je helpen je talent te ontwikkelen? Kan je stem je helpen je gezondheid en vitaliteit te verbeteren?

Het is de beslissende wedstrijd. Dit is het beslissende moment. Van deze strafcorner hangt alles af. De bal wordt perfect aangegeven. De stop is goed en dan … bevrijding, frustratie, euforie en diepe teleurstelling. Het ligt zo dicht bij elkaar. Hoe je dan met die enorme druk, met die enorme stress omgaat is alles bepalend. Het kan alles verpesten. Maar juist ook tot grote hoogten laten stijgen.

Stress is energie. Mindere goden worden er makkelijk door verteerd. Terwijl toppers juist deze energie positief lijken te gebruiken. Ze ervaren dezelfde sensaties die iedereen voelt. Angst, spanning, vlinders. Maar het verlamt ze niet. Het geeft ze juist meer concentratie. Meer zelfvertrouwen. Meer energie. 

Verhalen van toppers als Michael Jordan, Stephan Veen en Jamie Dwyer laten ons zien dat excelleren onder druk niet is aangeboren. Laten ons zien dat het niet vastligt in DNA, maar juist het resultaat is van voorbereiding, training, herhaling. En laten ons zien dat je kan leren omgaan met die situaties.

Zelfregulatie – oftewel grip krijgen op je geest (mind), je gedachten, emoties en gedrag – is hierbij cruciaal. Zowel in de topsport als daarbuiten is er steeds meer aandacht voor hoe je aan die zelfregulatieve vaardigheden kan werken. Doelen stellen, plannen, monitoren, evalueren, reflecteren en leren. Steeds meer wordt hierbij ook technologie ingezet. Denk aan de tsunami van digitale log- en dagboeken, sensoren, meters en zelftests. Helaas geven veel van de tools een onvolledig of onnauwkeurig beeld. Komen tussen de sporter en zijn/haar coach, of tussen de sporter en zijn/haar gevoel in te staan. Ook blijken veel tools en methoden lastig en tijdrovend te zijn. Zelfs voor topsporters.

“Vanaf het moment dat ik opsta, moet ik al bezig zijn met alle vragenlijsten die ingevuld moeten worden. Af en toe word ik er helemaal gek van om meerdere keren hetzelfde in te moeten vullen” Aldus Renée van Laarhoven.

En als het voor iemand als Renée al lastig en belastend is, hoe moet het dan niet zijn voor patiënten? 

Michel van de Beek, oprichter van Healfie stelt “Daarom vinden wij het belangrijk Healfie te ontwerpen als veelzijdige en helpende toolbox. Die jou niet in een keurslijf of vastomlijnd pad dwingt,  maar juist jouw mogelijkheden vergroot. En waarbij technologie werkt als Disney: onzichtbaar en als magie.”

Samen met Renée wordt onderzocht hoe stem-technologie kan helpen. Stel je voor: geen lijstjes meer invullen, maar gewoon kunnen vertellen hoe het met je is. In een audio-dagboek of aan je coach. En met behulp van stemanalyse-algoritmes de informatie die verscholen ligt in je stem – biomarkers zoals bijvoorbeeld stress, energie – in kaart brengen. Zodat je met die informatie patronen kan herkennen. Zodat je meer inzicht krijgt in jezelf. Wat er speelt. Hoe je reageert op bijvoorbeeld situaties, omgeving, training, oefeningen, ontspanning, voeding, meditatie, muziek, et cetera. Hetgeen je helpt om te leren het beste uit jezelf en jouw talenten te halen. Om gezonder, energieker, slimmer, fitter, en gelukkiger te worden. 

De technologie is intrigerend en de mogelijke toepassingen fascinerend. Het sluit perfect aan bij de persoonlijke interesses van Renée: “Ik studeer Nutrition and Health. Het belang en de potentiële impact van dit soort innovatieve technologieën staat centraal in dit vakgebied. Vanuit deze achtergrond heb ik recent ook een stage gedaan bij Spieren voor Spieren in het UMC. Kortom: deze samenwerking sluit perfect aan bij waar ik als mens en als sporter voor sta.”

“Voor ons is een samenwerking als deze super interessant. Vanwege de sporter en persoon Renée en omdat topsport en goede broedplaats blijkt voor innovaties. Het mooie aan innovaties in de topsport is dat ze vaak ook kunnen worden doorvertaald kunnen naar de rest van de maatschappij. Hoe gaaf zou het zijn als straks als die mensen die nu gebukt gaan onder stress of zelfs opbranden kunnen leren zichzelf niet in de put maar naar de beste versie van zichzelf te praten ” Aldus Michel van de Beek, oprichter en eigenaar van Healfie.

Ook TalentEmpowerment is erg blij met de samenwerking. Bertram Veen (Co-Founder TE): “Het leuke aan samenwerkingen zoals deze is dat we en Renée op korte termijn (via het TE-programma, red) op weg kunnen helpen en tegelijkertijd een relevante bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van een innovatie die in potentie heel veel mensen kan helpen.”

Dit artikel delen?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkedin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

Stichting Talent Empowerment

Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen
KVK: 66206421
RSIN: 856442112

Contactgegevens

TalentEmpowerment
Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen

06-46363834
office@talentempowerment.nl