De Videoanalyse #3: Lisa Bruijnincx

Topsport en het bedrijfsleven veel van elkaar kunnen. Maar welke dingen zijn in de topsport nou essentieel om tot (team)succes te komen, en wat zijn daarin voor het bedrijfsleven de relevante lessen? Samen met Cees van der Zwan, gepromoveerd op het gedachtegoed Team Energie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, onderzoekt TE welke lessen het bedrijfsleven -door de bril van Team Energie- van de topsport kan leren. In De Videoanalyse presenteert TE maandelijks een relevant inzicht uit de topsport voor professionals en leidinggevende gebaseerd op een relevant, actueel voorbeeld uit de topsport.

In deze editie: Lisa Bruijnincx, toptalent in het roeien.

Veerkracht: sterker voor de dag komen.

Tegenslagen: Altijd vervelend en altijd op het verkeerde moment! Herken je dat ook? En tegelijk; we hebben er allemaal mee te maken, thuis, op het werk en ook in de sport. Tegenslagen en veerkracht worden vaak in één adem genoemd. Tegenslagen overkomen ons, we kunnen er vaak niet zoveel aan doen. Waar we wel wat aan kunnen doen is de manier waarop we met de tegenslagen omgaan.

“Je kan de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen.”

Een van grootste en meest impactvolle tegenslagen van de laatste tijd was misschien wel Corona. Voor ons allemaal heel vervelend, onbekend en echt niet prettig. Voor veel sporters, zeker de sporters met olympische ambities, een ramp! Trainingsschema’s pasten ineens niet meer, het wedstrijdritme ging verloren omdat er geen wedstrijden meer waren, thuis individueel trainen werd noodzaak zelfs als je een teamsport beoefent, en zo zijn er nog veel meer ongemakken te noemen. 

Corona is eigenlijk een hele serie van tegenslagen en dan ook nog eentje die nu al ruim een jaar duurt. In de praktijk, op het werk, in teamverband, hebben we vaak met tegenslagen te maken die juist korter duren. Een verbinding tijdens een belangrijke meeting die het laat afweten, een medewerker die op een belangrijk moment ziek is, een belangrijke opdracht die niet doorgaat, een nieuw systeem wat niet werkt, nieuwe regels die ineens ingevoerd worden. Legio voorbeelden van allemaal tegenslagen waar we regelmatig mee te maken krijgen. 

Uit ons eigen onderzoek weten we dat samenwerkingsverbanden, teams in organisaties op hun eigen wijze omgaan met tegenslagen. En dat die manier van omgaan met tegenslagen voor een belangrijk deel wordt beïnvloed door de energie die er binnen een team is. Er lijkt sprake van een tweedeling. Aan de ene kant teams waar, als we het rechttoe-rechtaan zeggen, weinig goede energie is. Dit zijn teams waar vaak veel passiviteit of berusting is; een ‘calimero-gevoel’ heerst. Als deze teams met tegenslagen te maken krijgen wordt in de eerste plaats het slachtoffergevoel nog eens bevestigd: ‘zie je wel, ze moeten ons weer hebben’. En in de 2e plaats zien we een passieve reactie op de tegenslag. Het team komt niet zelf in actie, er moet echt van hogerhand een opdracht gegeven worden voordat wordt gereageerd op de tegenslag.

Dan de teams waar juist veel goede energie aanwezig is. Hoe gaan die om met tegenslagen? Natuurlijk is er ook hier de eerste reactie van ‘balen zeg, wat gebeurt hier nu weer?’ Maar deze teams blijven niet hangen in deze gemoedstoestand; sterker nog: de teamleden zetten zichzelf en elkaar aan om niet bij de pakken neer te zitten en komen in actie. Tegenslagen worden door deze teams ‘geframed’ als onprettige omstandigheden en tegelijkertijd ook kansen of mogelijkheden om actie te ondernemen, ervan te leren en misschien zelfs wel er beter van te worden. Positieve gedachten en emoties helpen deze teams verder en maken dat ze zich snel herpakken. Ze tonen veerkracht. 

En heel af en toe pakken tegenslagen zelfs in je voordeel uit. Lisa Bruijnincx, een van ‘onze’ toptalenten in het roeien, deelt met ons haar tegenslag die zij en haar teamgenoten te verwerken kregen bij het wereldkampioenschap roeien voor junioren. Lisa vertelt: “De boeg viel uit met een hele ernstige blessure, 2 weken voor het kampioenschap. Nog maar 2 weken dus de tijd om alles op alles te zetten en te knallen.”

Het team kiest ervoor om met z’n vieren te gaan Rummikubben. Dus ontspanning, plezier maken, de onderlinge band versterken met elkaar en tegelijk focus aanbrengen en visualiseren wat er zou kunnen gebeuren, positieve beelden uitwisselen en op deze wijze elkaar aanzetten, motiveren en positief beïnvloeden. En je vooral niet bezig houden met wat anderen (tegenstanders) doen of denken. Uitgaan van jezelf, je teamgenoten en je eigen kwaliteiten en kracht, volledige focus. En dan is het ineens mogelijk om in een tijd van 2 weken het ‘onmogelijke’ te doen, beter te worden en een medaille te winnen op het kampioenschap.

Wat doe jij en wat doen jouw teamgenoten als jullie met een tegenslag te maken krijgen? Herken je iets van de aanpak die Lisa onder woorden brengt of herken je juist meer van de teams waar weinig positieve energie is en dus de tegenslagen vooral ondergaan? Energie is hierbij heel belangrijk. En energie kunnen we met z’n allen als team beïnvloeden. 

Vanuit Talent Empowerment werken we samen met COURIUS. Zij weten als geen ander hoe de energie in teams kan veranderen, wat je er aan kunt doen? Ze hebben zelfs wetenschappelijk onderzoek naar Energie in Teams uitgevoerd en een gedachtegoed ontwikkeld waarmee teams hun eigen reis en avontuur naar een Energiek Team kunnen organiseren. We hebben allemaal een topsportmentaliteit in ons, we beschikken allemaal over veerkracht. De vraag is of we ons daarvan bewust zijn en dit ook zo kunnen en durven inzetten. 

Wil je meer weten hoe topsporters ook jouw of jouw team kunnen inspireren op weg naar meer energie, plezier en focus? Neem dan contact met ons op. Wij werken nauw samen met topsporters en werken op basis  van wetenschappelijke inzichten bij het begeleiden van teams in organisaties. 

Dit artikel delen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkedin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

TalentEmpowerment

KVK: 75858940
KVK: 66206421
Waaldijk 9
5327 AA Hurwenen

Volg onze Road to Paris Updates

Inspiratie & tips voor bedrijven die voor GOUD gaan