Bekijk: De Weg Naar De Spelen Theatershow 21 november

De Videoanalyse #2: Julia van Velthoven

Topsport en het bedrijfsleven veel van elkaar kunnen. Maar welke dingen zijn in de topsport nou essentieel om tot (team)succes te komen, en wat zijn daarin voor het bedrijfsleven de relevante lessen? Samen met Cees van der Zwan, gepromoveerd op het gedachtegoed Team Energie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, onderzoekt TE welke lessen het bedrijfsleven -door de bril van Team Energie- van de topsport kan leren. In De Videoanalyse presenteert TE maandelijks een relevant inzicht uit de topsport voor professionals en leidinggevende gebaseerd op een relevant, actueel voorbeeld uit de topsport.

In deze editie: Julia van Velthoven, topatlete op de 5000meter.

Topsport is veel meer dan fysieke kracht en energie.
Meer dan genoeg energie hebben om een topprestatie te leveren; daar draait het om bij topsporters. Het is niet alleen fysieke kracht die daarbij telt. Julia, een van Nederlands grote talenten op de 5000m, vertelt daar over en maakt ons dat heel duidelijk. 

Onze omgeving doet mee. Energie is overal; in ons allemaal verbonden aan motivatie en bereidheid om te handelen; om van betekenis te zijn. Die motivatie en bereidheid worden bepaald door de mate waarin wij allemaal in onze sociale omgeving te maken hebben met ‘energizers en de-energizers’. Energizers zijn mensen in onze omgeving die vooral realistische mogelijkheden zien. De-energizes’ daarentegen richten zich op belemmeringen, op de ‘beren op de weg’. 

Energie is besmettelijk, zowel positief als negatief. Of anders gezegd: als mensen met elkaar samenwerken, met elkaar in interactie zijn vindt er kruisbestuiving plaats. Julia geeft aan veel energie te krijgen van de mensen om haar heen; ze is omringd door energizers. Collega sporters, mensen die in haar team zitten, coaches, begeleiders; stuk voor stuk hebben ze een positieve invloed op de energie van Julia. Ook al beoefent ze een individuele sport, de mensen om haar heen zijn van groot belang voor de energie die ze heeft tijdens trainingen en wedstrijden. Het voelt als een team als teamwork.

Energie krijgen van anderen is natuurlijk heel prettig, echter je wint er geen wedstrijd mee. Het zet je vooral aan, het inspireert je om te werken aan je eigen energie. Fysieke training; het opbouwen van een goede fysieke conditie is dan natuurlijk de basis om een goede wedstrijd te kunnen lopen. Fysieke energie stelt ons in staat te handelen, te doen en in het geval van Julia dus hard, heel hard te lopen. 

Is het hebben van veel fysieke energie dan voldoende om topprestaties te leveren? Of anders gezegd: is het fysiek in topconditie zijn een garantie voor succes? Het antwoord is nee, om topprestaties te kunnen leveren is er meer nodig. We spreken dan wel over onze algehele ‘well-being’. Naast fysieke energie, de lichamelijke conditie, gaat het dan ook over onze mentale conditie en emotionele conditie (Schiuma, et al. 2007) . Mentale energie – mentale conditie – maakt ons scherp en alert, helpt ons bij het maken van goede keuzes, het bedenken van oplossingen bij uitdagingen of problemen.


Vormen van individuele energie volgens Schiuma et al.

Julia zet haar mentale energie, samen met haar trainer in om de wedstrijdtactiek te bepalen, de wedstrijd in te delen, te kiezen voor bepaalde schoeisel, etc. Emotionele energie – emotionele conditie – gaat over onze gevoelens, onze emoties, en maakt gebruik van onze persoonlijke waarden en intuïtie. Julia stelt “hmmm, wat zit er aan de andere kant, waarom heb ik het gevoel dat het gras groener is aan de andere kant?” Dat gaat over emotionele energie en is ook tijdens wedstrijden (en natuurlijk ook tijdens trainingen en rustmomenten) van cruciaal belang om topprestaties te leveren. 

Er is geen hiërarchie tussen de drie vormen van energie. Gecombineerd en geïntegreerd bepalen ze voor ons allemaal onze ‘overall’ conditie. De energie die we hebben en dus kunnen inzetten als individu is het resultaat van het op elkaar inwerken van fysieke, mentale en emotionele energie. Werken ze op een positieve, versterkende wijze op elkaar in dan ontstaat er een synergetisch effect. En dan kan dat magische ontstaan waar topsporters het over hebben: “het in een flow terecht komen”. Dan kunnen we onszelf in positieve zin verbazen, dan kunnen we prestaties leveren die voor ons gevoel ‘vanzelf gaan’. Maar is dat niet het geval dan, ja dan kunnen we misschien nog zo’n goede fysieke conditie hebben maar dan blijven de topprestaties waarschijnlijk uit. 

We wensen Julia natuurlijk toe dat zij de topprestaties gaat leveren met al haar talent. Fysiek, mentaal en emotioneel in conditie zijn daar gaat het om. Wat kunnen we leren van Julia? Waar Julia mee te maken heeft bij het beoefenen van haar passie: hardlopen, daar hebben we allemaal mee te maken. Dus ook op ons werk. In hoeverre trekken we op met collega’s die ons juist misschien energie kosten in plaats van energie geven? Waarom laten we dat toe, wat kunnen we daar aan doen? En besteden we op ons werk voldoende aandacht aan onze algehele conditie? Gaan we in gesprek over dat wat ons niet lekker zit, houden we elkaar en onszelf mentaal scherp, wat doe jij als je denkt dat het gras bij de buren groener is? Julia volgde haar gevoel, ze stapte over naar een andere atletiekvereniging om het beste uit haar zelf te kunnen halen. Ze is bewust bezig met mensen om haar heen te verzamelen die haar energie geven. Dat is spannend en vraagt lef om uit je eigen comfort zone te stappen, jezelf te strechen om dan beter te worden. 

Wil je weten hoe topsporters ook jouw of jouw team kunnen inspireren op weg naar meer energie, plezier en focus? Neem dan contact met ons op. Wij werken nauw samen met topsporters en werken op basis van wetenschappelijke inzichten bij het begeleiden van teams in organisaties. 

Dit artikel delen?

<i class="fab fa-facebook" aria-hidden="true"></i> Share on facebook
Share on Facebook
<i class="fab fa-twitter" aria-hidden="true"></i> Share on twitter
Share on Twitter
<i class="fab fa-linkedin" aria-hidden="true"></i> Share on linkedin
Share on Linkedin
<i class="fab fa-pinterest" aria-hidden="true"></i> Share on pinterest
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

Stichting Talent Empowerment

Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen
KVK: 66206421
RSIN: 856442112

Contactgegevens

TalentEmpowerment
Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen

06-46363834
office@talentempowerment.nl