Bank hangen, kennis vangen #7: Teams met Tim Jenniskens

Op dinsdagavond 26 mei kropen voorlopig de laatste deelnemers van de webinarserie “Bank hangen, kennis vangen” op de bank. Met een select gezelschap sporters besprak Tim Jenniskens (ex-tophockeyer en voormalig Olympiër en oprichter van Fanbased) zijn visie op teams en teamprestaties. Wat is de juiste grootte voor een team? Hoe komt het dat de productiviteit van een team naar beneden gaat als het aantal teamleden toeneemt? En hoe kan jij ervoor zorgen dat jouw team goed samenwerkt? De deelnemers kunnen er inmiddels alles over te vertellen. In dit blog lees je wat Tim met de deelnemers besproken heeft.

Fanbased is door Tim samen met Rogier Hofman (ook ex-tophockeyer en voormalig Olympiër) eind 2014 opgericht. Binnen Fanbased coachen Tim en zijn collega’s verschillende bedrijven om persoonlijke groei en teamontwikkeling te versnellen. Daarnaast, hebben zij de Fanbased Foundation opgericht waarin zij topsporters in de laatste fase van hun carrière naar een maatschappelijke carrière coachen.

Terug naar de inhoud: Tim legde de deelnemers het Ringelmann Effect (zie foto hieronder) uit. Uit onderzoek is gebleken dat naarmate een groep groter wordt de productiviteit per persoon afneemt. “Als je alleen bent, zet je je als het goed is 100% in. Bij meerdere personen in een team ga je bijvoorbeeld naar elkaar kijken en neemt de productiviteit per persoon af” aldus Tim. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere factoren die invloed hebben op de afname in productiviteit per persoon. Annabel Wickel, zeilster en aangesloten bij TE, merkte terecht op dat dat natuurlijk ook te maken heeft met het feit dat je als duo of team niet allemaal dezelfde kwaliteiten hebt.

Daarnaast heeft Tim het met de deelnemers gehad over de piramide van Lencioni (zie foto onder deze alinea). Hierin komen de vijf belangrijkste valkuilen van een team naar voren. Het doel van dit model is om een aanpak te formuleren om een succesvol en effectief team te creëren. De belangrijkste (onderste laag) is vertrouwen. Of zoals Tim het beschreef: “Zonder vertrouwen in jezelf en in elkaar ga je als team nooit die ultieme prestatie leveren. Daarbij is het van belang om elkaar écht goed te leren kennen. Ook buiten het veld. Dit bereik je onder andere door je kwetsbaar op te stellen naar elkaar. Op die manier bouw je echt een band op met je teamgenoten.”​

Lencioni is een Amerikaanse team-goeroe, onder andere bekend van zijn boek “The Five Dysfunctions of a Team”. In dit boek beschrijft hij onder andere de -inmiddels welbekende- Piramide van Lencioni. Hieruit blijkt onder andere, dat je als team je concrete doelen moet stellen en daarbij niet perse het eindresultaat als doel moet hebben. Tim haalde hierin een voorbeeld uit zijn eigen carrière aan. “Voor een groot toernooi met het Nederlands Team besloten we dat we goud wilden winnen. Maar nog 3 andere landen wilden natuurlijk hetzelfde. Daarom stelde wij een nieuw doel. Wij willen elke wedstrijd vijf keer scoren. Dan winnen we zeker goud, want we gaan er toch geen vijf tegen krijgen.” Op die manier kan je het resultaat dat je als team wilt behalen concretiseren en heb je voor elke wedstrijd op zich een nieuw doel. Ongeacht welke wedstrijd het is.

Tot slot besprak Tim het verschil tussen goede intenties versus goede ervaringen. Het is daarbij belangrijker om op de goede intenties van iemand te vertrouwen dan op goede ervaringen die je met iemand kan hebben. “Het gevaar bij het vertrouwen in goede ervaringen is dat een slechte ervaring uiteindelijk ook goed voor het vertrouwen kan zijn. Denk daarbij aan jezelf kwetsbaar optellen, dat kan natuurlijk best eng zijn.  Misschien zelfs vervelend. Maar op de lange termijn verbetert deze kwetsbaarheid het onderlinge vertrouwen.” voegde Tim daar aan toe.

De webinar met Tim was voorlopig de laatste editie van de webinar serie “Bank hangen, kennis vangen”. Heb jij de webinars niet live kunnen volgen en wil je ze terug kijken? Of wil je ze gewoon überhaupt nog een keer terugkijken? Dan hebben wij goed nieuws: Dat kan! Mocht je één van de webinars willen terug kijken (we hebben ze bijna allemaal opgenomen) dan kan je contact met ons opnemen via de mail op Office@TalentEmpowerment.nl of via WhatsApp op 0646363834.

Dit artikel delen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkedin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

TalentEmpowerment

KVK: 75858940
KVK: 66206421
Waaldijk 9
5327 AA Hurwenen

Volg onze Road to Paris Updates

Inspiratie & tips voor bedrijven die voor GOUD gaan