Bank hangen, kennis vangen #6: Gedragsvoorkeuren onder druk

Op dinsdagavond 19 mei klokslag 20.00 uur stond de zesde webinar in de serie “Bank hangen, kennis vangen” op het programma. Daan Ruiter – prestatiecoach bij de Talentenacademie van o.a. Mirthe Akkerman – bespraken met een kleine 20 deelnemers het fenomeen “Prestatiecoaching” en de PIT-Test (of volledig, Persoonlijke Identiteits Test). De deelnemers, zowel sporters als coaches, hingen een dik uur aan de lippen van Daan en Mirthe Akkerman (Topzeilster Laser Radial, 10de WK 2020 & aangesloten bij TE). Gedurende de webinar gaf Daan inzicht in de werkwijze van de Talentenacademie en bespraken Daan en Mirthe de PIT-Test van Mirthe.

Daan begon de webinar met een filmpje over de Talentenacademie (zie onderstaand) en legde uit wat de Talentenacademie doet en wat hun aanpak is. De prestatiecoaches van de Talentenacademie werken met topsporters, entertainers, topteams en met mensen uit het bedrijfsleven. Om maar eens een paar aansprekende voorbeelden te noemen, begeleidden zij onder andere Ajax 1, PSV 1, de Nederlandse Handbal vrouwen en individuen als Memphis Depay en Ali B. Alle individuen en teams waar zij mee werken hebben brandende ambities en de daarbij horende continue onrust. Door te sturen op fysieke, mentale en sociale (= prestatiegedrag) wordt er gewerkt aan zelfkennis en bewustwording. Het absolute doel? Dat twijfels maken plaats maken voor een plan!

Maar waar komt specifiek gedrag vandaan en hoe ga je daarmee aan de slag? Dat is precies de rol van de prestatiecoaches van TA. Zij kijken continu naar het gedrag van de mensen waarmee ze werken. “Een deel van dit gedrag zit echt in iemand, maar een groot deel is ook aangeleerd” legt Daan uit. Voordat ze bij de Talentenacademie aan de slag gaan met het gedrag van de individuen of teams waarmee ze werken wordt er eerst gekeken naar de droom die een individu of team heeft. Deze ultieme droom kan een onhaalbare droom zijn en dient zo concreet mogelijk gemaakt te worden. Je moet ervan in de fik staan en elke dag wakker worden met gevoel er alles voor te willen doen. Concreet betekent dit: Zie je droom voor je als je je ogen dicht doet, dat moment. Daan noemde het voorbeeld “twee gouden medailles op de Olympische Spelen in Parijs 2024 en deze daarna met familie vieren.” De dromen moeten tot de verbeelding spreken en je zo uitdagen om boven jezelf uit te stijgen. Nadat de droom geformuleerd is wordt de route om deze droom te verwezenlijken verder ingevuld. Mooi detail nog: Mirthe heeft bij het bepalen van de route naar deelname op de Olympische Spelen in Parijs 2024 gezegd dat als zij in 2020 top 10 zou zeilen op het WK dat ze op schema lag. Afgelopen februari werd zij… 10de op het WK!

Mirthe kwam vorig jaar via Talent Empowerment ook met de Talentenacademie in aanraking. Gedurende de voorbereiding op wedstrijden had zij telkens te veel de focus op verschillende gedachtes. “Ik merkte dat ik zelf niet de connectie kon leggen met de oorzaak” aldus Mirthe. Samen met Daan is zij hiermee aan de slag gegaan. Saillant detail: In het begin moest Daan zich overigens wel bewijzen tegenover Mirthe. “Toen ik voor het eerst naar de Talentenacademie ging was ik nog wel sceptisch. Dit zullen wel van die zweverige sessies worden waar ik niks mee heb.” Zoals Mirthe het mooi verwoorde. Vanuit de PIT-Test die Mirthe bij de Talentenacademie gedaan heeft komen de gedragsvoordeuren onder druk naar voren. De PIT-Test maakt onderscheidt tussen “prestatiegerichtheid”, “emotionele stabiliteit”, “flexibiliteit”, “samenwerking”, “conflicthantering”, “zorgvuldigheid” en “leiderschap”. Hieruit wordt het gedrag geanalyseerd en op basis daarvan wordt het plan verder ingevuld. ​

“Maar een plan maken duurt natuurlijk even. Gedrag is niet zomaar te veranderen. Vaak zien wij dat gedragsveranderingen pas na 6 maanden tot zelfs soms een jaar tot stand komen.” Vertelde Daan de luisteraars. “Nu ik een plan heb merk ik dat ik ook steeds beter wordt om mijn plan zelf aan te scherpen. Op deze manier kan ik gedurende bijvoorbeeld de voorbereiding bepaalde processen net anders inrichten om het maximale uit mijn prestaties te halen” aldus Mirthe. Daan: “Dit is precies wat wij bij de Talentenacademie willen bereiken. Zelfregulatie staat bij ons hoog in het vaandel. Dat betekent, dat de sporter het uiteindelijk echt zelf doen. Het is dan ook super tof om de stappen die Mirthe van dichtbij mee te mogen maken.”

Aan het einde van de webinar was oud Oranje International Dirk Marcellis nog benieuwd naar wat nou echt het verschil had gemaakt voor Mirthe sinds zij met de Talentenacademie samen is gaan werken. “Ik denk dat de manier hoe ik mijn gedachtes nu kan beïnvloeden en kan reguleren in mijn hoofd echt het verschil hebben gemaakt. Hoe ik de dingen nu aanpak, ook in het dagelijks leven, zijn veel meer op een plan gebaseerd. De aanpak is echt veel duidelijker, en dat geeft vertrouwen.” aldus Mirthe. Dirk vroeg gelijk door over de impact die het dus ook op het dagelijks leven heeft. “Dus het gaat veel verder dat de sport hoor ik je zo zeggen. Ook in het dagelijks leven heeft het werken met de Talentenacademie impact gehad op jou.” Waarop Mirthe reageerde: “Het gaat inderdaad verder dan sporten. Vroeger was ik alles (lees: sport, studie, etc.) maar gewoon aan het doen maar zat er simpelweg geen plan in.

Volgende week staat alweer de laatste (of toch niet..?) webinar in de serie “Bank hangen, kennis vangen” op het programma. In deze editie gaan we het met voormalig Olympiër Tim Jenniskens hebben over Teams. Welke rollen spelen teams en hoe onderhoud je een team, juist in deze tijd. We starten op 26 mei wederom om 20.00 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen naar Office@TalentEmpowerment.nl of door een WhatsApp te sturen naar 0646363834. Tot volgende week.

Dit artikel delen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkedin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

TalentEmpowerment

KVK: 75858940
KVK: 66206421
Waaldijk 9
5327 AA Hurwenen

Volg onze Road to Paris Updates

Inspiratie & tips voor bedrijven die voor GOUD gaan