Bank hangen, kennis vangen #5: Sportpsychologie door YAAP

Na een weekje de tijd te hebben gehad om lekker actief te doen, was het dinsdag 12 mei weer tijd om op de bank te ploffen. Gedurende de vijfde “Bank hangen, kennis vangen”-webinar hing een opmerkelijk breed publiek op de bank. Met de sportpsychologen van YAAP stond het thema Sportpsychologie op het programma. Dit onderwerp kent vele thema’s die zowel voor de sport als voor het bedrijfsleven interessant zijn. Denk hierbij de betekenis van “overtuigingen”, de (de)stimulerende rol van “vaardigheden” en de mogelijkheden en beperkingen van visualisatie in jouw prestaties. 

YAAP is een jong bedrijf gerund door Tim Koning, Thijs Wagenaar en Susie Cats. YAAP is in 2020 opgericht met als doel om topsporters te helpen om optimaal te kunnen presteren. De sportpsychologen van YAAP werken vanuit drie uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn het fundament onder de filosofie van YAAP:

  1. Talent = uitgangspunt x (leervermogen x plezier);
  2. Minimaliseren van prestatieverlies;
  3. Ken jezelf en leer beter.

Na het bespreken van deze uitgangspunten werd de werkwijze van YAAP besproken. YAAP maakt hierin gebruik van de pyramide (zie onderstaand) waarbij elk niveau voor een diepere laag in jou als persoon staat. Vervolgens werd dieper ingezoomd op de verschillende lagen van de piramide en werd actief met de deelnemers besproken wat de lagen in deze piramide voor hen betekent.

In het tweede gedeelte van de webinar werd er dieper ingegaan op de verschillende overtuigingen van de deelnemers. Hierin maakt YAAP het onderscheidt tussen handige en onhandige overtuigingen. “Ik mag geen fouten maken” en “fouten maken mag” waren, opvallend genoeg, de twee meest benoemde overtuigingen van de deelnemers. Het gesprek dat opgang kwam tussen onder andere Fleur Nagengast (veldrijdster bij Telenet Baloise Lions en regerend zilveren medaille winnares op het WK voor beloften) en Susie en Thijs (beiden van YAAP) bood mooie inzichten. “Wees dankbaar dat je er mag staan en dat je het mag meemaken”, aldus Fleur. Stefan merkte op dat hij tijdens de training fouten “mag” maken van zichzelf en dat dat tijdens de wedstrijden “niet mag”. Interessant fenomeen daarin is, dat uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen het woord “niet” niet kennen. Of zoals Gert Jan Verbeek ooit zei, in voorbereiding op de kraker tegen Ajax: “Als ik tegen mijn spelers zeg dat ze niet aan een roze olifant moeten denken, dan weet je één ding zeker: ze gaan 100% zeker aan de rode olifant denken.: Dit zorgt ervoor dat je júist fouten gaat maken. Het is daarom extra van belang om overtuigingen positief te formuleren.
Binnen het onderdeel vaardigheden wordt onder andere gefocust op doelen stellen, positieve zelfspraak en ademhalingsoefeningenFleur deelde haar ervaringen met visualiseren. “Voor elke wedstrijd visualiseer ik het parcours. Dit helpt mij enorm.” Ook Kiara Derks, skiër, oefent de slalom die zij op wedstrijddagen doet in gedachte. Deze manier van visualiseren helpt sporters om op wedstrijd momenten beter te presteren, omdat je in essentie het parcours al een keer hebt meegemaakt, waardoor je met meer vertrouwen de wedstrijd in gaat. Anders gezegd, je traint door middel van visualisatie je hersenen om een optimale prestatie te leveren.
Volgende week dinsdag staat alweer de zesde editie van de “Bank hangen, kennis vangen” webinars op het programma. Tijdens deze webinar gaat Daan Ruiter het met jou hebben over “Gedragsvoorkeuren onder druk”. Wil jij aan deze sessie deelnemen? Meld je dan aan door een mail te sturen naar Office@TalentEmpowerment.nl of een WhatsApp te sturen naar + 31 6 46 36 38 34. Voor een volledig overzicht van de webinars, klik hier.
 
Meer weten over YAAP? Neem dan contact met ons op.

– Bakker, F.C., &Oudejans, R.R.D. (2013). Mentale voorstellingen. In M. de Graaff & J. Westerman (Red.) Sportpsychologie (pp. 265 – 298). Niewegein: Arko Sports Media

– Bateson, G., (1972, herdruk 1990). Steps to an Ecology of Mind. Ballantine Books, New York

– Heuvingh, Bart, Heide, Marco van der (2017). Talent van morgen – groeimindset als basis voor talentontwikkeling (meer info), Arko Sports Media BV

– Jansen, Gijs (2014). Time to ACT! (pp. 230 – 261). Uitgeverij Thema

Dit artikel delen?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkedin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

Stichting Talent Empowerment

Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen
KVK: 66206421
RSIN: 856442112

Contactgegevens

TalentEmpowerment
Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen

06-46363834
office@talentempowerment.nl