Marco Hoogerland (virtueel) over presteren in Corona-tijd

Net wat langer in bed blijven liggen. Niet in de file hoeven te staan elke ochtend. Efficiënter je meetings -die toch allemaal digitaal zijn- achter elkaar kunnen plannen. Thuiswerken brengt veel voordelen met zich mee. Maar de hele dag vanuit een home-office werken kent ook haar uitdagingen. De kids voelen natuurlijk precies aan wanneer jij aan de beurt bent om jouw kwartaalpresentatie te geven en stormen precies op dat moment binnen. Ook kennen we allemaal het uitgebluste gevoel na een volle dag met back-to-back Zoom-meetings. En soms, ondanks het feit dat al je collega’s één Zoom-invite link van je verwijderd zijn, kan thuiswerken best eenzaam zijn. Marco Hoogerland, mede-oprichter en prestatiecoach bij De Talentenacademie, werd door TE digitaal bij HP ingevlogen om zijn kennis en ervaringen binnen de topsport over presteren op afstand te delen.

Marco coacht topsporters om het maximale uit hun talent te halen. Ook voor topsporters was het aan het begin van de Corona-crisis schakelen. Waar je eerst dagelijks met elkaar in de zaal of op het veld stond en elke dag keihard werkte om optimaal op een toernooi of zelfs de Olympische Spelen te kunnen presteren. Verdampte binnen één persconferentie zowel dit doel als de mogelijkheid om met elkaar te kunnen trainen. Deze mogelijkheid tot trainen kwam -voorzichtig aan- wel weer terug, maar naarmate de vrijheden voor Pien, Roos (red: Pien Sanders en Roos Zwetsloot, de sporters die HP via TE ondersteunt) en de andere TeamNL sporters weer terugkwamen om te kunnen trainen, verdween dat ultieme doel waar alle topsporters zich al 4 jaar lang op aan het voorbereiden waren. De Olympische Spelen werden met een jaar uitgesteld naar de zomer van 2021.

“Topsporters hebben in essentie een afwijking. Zij zijn bereid om bergen te verzetten om de kans zo groot mogelijk te maken dat ze op de Spelen een mooie prestatie neer kunnen zetten. Als je rationeel naar de impact op het lijf en de psyche van de sport kijkt, dan is dat bijna niet uit te leggen. Maar stel je voor dat je dus wél deze arbeid moet leveren, maar zónder de kans dat dit gaat resulteren in die geambieerde prestatie?”. Om deze reden stimuleerde Marco dan ook om de focus even te verleggen. “Dit is het moment om je energie tijdelijk uit andere belangrijke dingen te halen.”

Ook organisaties kampen met uitdagingen in deze tijd. Neem de productiviteit van je thuiswerkende collega’s. Als je kinderen thuis hebt, is het onmogelijk om de hele dag gefocust op je werk te zijn. Marco: “In deze tijd is het belangrijk om bewust te zijn van het Pareto-principe. Dit principe stelt dat 80% van het resultaat wordt geboekt met 20% van de inzet. En dat de overige 20% van het resultaat tot stand komt met de 80% van de inzet. Dit betekent concreet, dat je in 8 uur per week 80% van je werk gedaan kan krijgen. En als we dat nou eens allemaal doen, dan zijn we al een heel eind. Aan jou de vraag: welke werkzaamheden die jij levert dragen bij aan die eerste 80%? Door op deze manier naar jouw werkzaamheden te kijken, kun je jezelf helpen om in deze uitdagende omstandigheden tóch productief te zijn. Ook als er kids om het uur binnen komen stormen of als de wifi er de helft van de tijd uit ligt.”

Marco Hoogerland is als spreker voor jouw organisatie in te zetten, ook virtueel. Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Dit artikel delen?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkedin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

Stichting Talent Empowerment

Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen
KVK: 66206421
RSIN: 856442112

Contactgegevens

TalentEmpowerment
Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen

06-46363834
office@talentempowerment.nl