TExperience: Famke Richardson

TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat zetten wij bovenaan onze website. En ja, dat klinkt natuurlijk allemaal hartstikke mooi als je dat zo leest. Dat wil iedereen wel. Maar wat levert het de sporters van TE nou echt op? In deze TExperience-serie sturen wij de sporters die aangesloten zijn bij TE 7 vragen op die zij zelf in maximaal 75 woorden beantwoorden. De antwoorden worden rechtstreeks overgenomen, althans… Op wat d’tjes en t’tjes na natuurlijk.

Oké Famke, op internet lezen we dat je in 2017 Europees Kampioen U21 bent geworden, maar wat is nou iets dat wij niet over jou weten?
Leuke vraag!! Als we het dan hebben over Europees Kampioen: in 2015 mocht ik als jonkie op de bank zitten bij de EHCCC. Dit vond plaats op SCHC en heeft een grote indruk op mij achtergelaten. We wonnen de finale!! Ik denk dat mensen dit niet per se weten, aangezien ik ook niet heb gespeeld. Bijzijn is meemaken zeg ik dan maar haha!

Al velen jaren verdedig jij de kleuren rood en blauw van hockeyclub SCHC. Kan je ons wat meer vertellen wat het voor jou zo prettig maakt om daar te spelen?
Ik hockey al sinds de C-tjes bij SCHC, ik ben dus vanuit de jeugd binnengestroomd in Dames 1 en dat maakt SCHC echt mijn thuis. Als jonkie ben ik een paar jaar geleden in het team gegroeid en gevormd tot de speler die ik nu ben. We hebben een heel diverse groep aan spelers, van jonkies die net komen kijken tot internationals die al meerdere malen op de Olympische Spelen hebben gestaan. Kenmerkend voor ons is dat het niet uitmaakt wie je in dat opzicht bent: ieder individu is belangrijk voor het team en heeft een eigen bijdrage. Het geeft mij heel veel energie om mijn eigen aandeel voor het team te leveren, maar ook om te zien hoe anderen daarin hun verantwoordelijkheid pakken. Dat maakt dat we als groep heel dicht bij elkaar staan, zowel binnen als buiten het veld.

Maar jouw ambities reiken natuurlijk verder dan SCHC en na de Spelen in Tokio van deze zomer zullen er best wat internationals afzwaaien. Hoe zie jij de komende jaren jouw pad naar jouw ultieme droom?
Mijn doel is om komende jaren aansluiting te vinden bij het Nederlands Team. Momenteel ben ik daar hard mee bezig bij de club en bij de Potentials. Ik vind het voor mezelf belangrijk om niet te ver vooruit te kijken, vooral bezig te zijn met de weg er naartoe, mijn ontwikkeling. Daar waar ik voorheen misschien te veel van mezelf verwachtte en te veel bezig was met randzaken, probeer ik nu vooral te focussen op mezelf en op dingen waar ik zelf invloed op heb. 

Tof! Naast tophockeyster ben jij maatschappelijk ook erg actief en volg jij de opleiding Psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Hoe combineer jij jouw topsport met jouw studie?
Ik heb in januari mijn laatste vakken van mijn bachelor afgerond. In september wil ik gaan starten met mijn master Klinische Ontwikkelingspsychologie. Omdat die master pas begint in september, heb ik het nu een tijdje wat rustiger met studie. Mijn ervaring is wel dat topsport goed te combineren valt met studeren. Ik vind het vooral heel fijn om me naast hockey bezig te houden met iets anders, waar ik veel van kan leren. Die balans tussen topsport en studie heb ik dan ook echt nodig om het beste uit mezelf te kunnen halen.

Al enige jaren ben jij natuurlijk gekoppeld aan jouw TE Coach Maartje Scheepstra. Hoe heeft zij jouw geholpen in jouw ontwikkeling?
Allereerst is Maartje voor mij al een grote toegevoegde waarde doordat zij er altijd gewoon is. Ik kan altijd mijn ei bij haar kwijt, kan over serieuze dingen praten maar het ook gewoon heel gezellig hebben. Zij heeft niet alleen ervaring als ex-international, maar bezit ook over een groot empathisch vermogen wat het voor mij heel fijn maakt om contact met haar te hebben. Daarnaast is Maartje een snelle schakel op het moment dat ik gebruik wil maken van bepaalde TE-diensten. Zo heeft zij mij gekoppeld aan een mental coach, wat een enorme bijdrage levert in mijn persoonlijke ontwikkeling.

En als laatste… Waarom zou jij TE aan elke andere sporter aanraden? Of juist niet, dat kan natuurlijk ook… 😊
Zoals ik hierboven al een beetje beschreven heb, vind ik het een grote toegevoegde waarde dat ik als sporter een coach naast mij heb staan die met me mee kan denken. Dat geeft mij een soort rust en dat maakt dat ik mij optimaal kan focussen op mijn sport en studie. Daarnaast maakt de veelheid van diensten die TE kan leveren – of dat nu bijvoorbeeld een mental coach is of het verkrijgen van voedingssupplementen – het mogelijk dat er voor iedere sporter in zijn eigen behoeften kan worden voorzien. TE kijkt naar wat de sporter als individu nodig heeft om het maximale uit zichzelf te kunnen halen. Dat is toch geweldig?!

Dit artikel delen?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkedin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

Stichting Talent Empowerment

Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen
KVK: 66206421
RSIN: 856442112

Contactgegevens

TalentEmpowerment
Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen

06-46363834
office@talentempowerment.nl