Succes in Tokio!

Het is eindelijk zover: de Olympische Spelen in Tokio zijn begonnen! Een jaartje later dan gehoopt door de bij iedereen bekende omstandigheden, maar daarom des te meer een reden om juist naar dit grootste mondiale sportevenement uit te kijken. En of het een bijzondere ervaring wordt. Voor sporters die voor de tweede, derde of vierde keer gaan, een compleet andere ervaring dan in Rio, Londen en Beijing. Voor de sporters die voor de eerste keer gaan, wordt het een totaal andere ervaring dan ze, toen ze het Olympische traject na Rio richting Tokio ingingen, toen hadden verwacht. Geen publiek op de tribunes, familie op tienduizenden kilometers afstand en op de dagen dat je in actie komt niet één, maar twee zenuwslopende momenten: de COVID-test en je wedstrijd. Er gaan negen sporters naar de Spelen die ook bij TE aangesloten zijn: Josine Koning, Sanne Koolen, Pien Sanders, Frédérique Matla (allen hockey), Joanne Koenders (waterpolo), Bart van Nunen (marathonlopen), Marieke Keijser (roeien), Roos Zwetsloot (skateboarden) en Annette Duetz (zeilen, FX49’er). 

Om maar bij het begin te beginnen. Josine Koning is, net zoals Pien en Frédérique, direct na de Spelen in Rio bij het Nederlands Team aangesloten. Het drietal speelde het jaar ervoor gezamenlijk nog het WK U21 in Chili waar ze zilver wonnen. Josine was, net zoals Frédérique, na Rio aanwezig bij elke grote eindronde van het Nederlands Team. Zo speelde zij het EK in 2017 (1e plek), het WK in 2018 (1e plek), het EK in 2019 (1e plek), het EK in 2021 (1e plek) en de Pro League in 2019 en 2021 (2x de 1e plek). Een aardig sport-CV zou je kunnen stellen, waar nog slechts één medaille op mist. Het moge duidelijk zijn wat de doelstelling voor de dames is in Tokio: de gouden medaille. Tijdens al deze toernooien wisselde Josine af met haar concullega Anne Veenendaal. En Josine wist gedurende dit traject één ding: er mag maar één keeper op het veld staan in Tokio. Dus geen wisselingen meer in de rust of zelfs tijdens het toernooi. Mede dankzij Josine’s sterke optredens in het Landskampioenschap (1e plek), de EHL (1e plek) en het EK, heeft Josine haar plekje weten veilig te stellen. Frédérique ontpopte zich gedurende deze jaren als een ware topspits. Inmiddels staat Frédérique in het Nederlands Team na 82 interlands op 55 doelpunten, werd zij genomineerd voor FIH Player of the Year van 2019 en werd zij topscoorder op het EK Hockey van 2021 met maar liefst 8 doelpunten.

Dan naar het verdedigende duo: Pien Sanders en Sanne Koolen. Teammaatjes en vriendinnen bij HC Den Bosch, maar zoals dat werkt in de topsport, ook concurrenten bij het Nederlands team. Pien werd in 2017 op het gouden EK uitgeroepen tot “Best Player U23”, een bekroning op haar ijzersterke debuut-optreden in de verdediging van Oranje. Maar in aanloop naar volgende toernooien zat het Pien niet mee. Zo raakte zij voor het WK van 2018 geblesseerd en kon zij niet mee afreizen naar Londen. Sanne, haar compagnon in de verdediging bij HCDB waarmee ze al meerdere keren Landskampioen werd, was haar vervanger. Dit onheil repeteerde zich een jaar later, in aanloop naar het EK van 2019, waardoor de onfortuinlijke Pien wederom een belangrijke einderonde miste. Sanne speelde beide toernooien wel en liet zien wat ze waard was. Deze zomer zijn Pien en Sanne er voor het eerst beiden bij en staan zij -net zoals  bij HC Den Bosch- samen op het veld in Tokio.

Joanne Koenders won met haar Arnhemse club de Polar Bears in 2018 de Landstitel en in 2019 de KNZB Beker . Joanne werd in 2017 voor het eerst geselecteerd voor de Nederlandse Waterpoloploeg en maakte ook deel uit van de Nederlandse selectie voor de Wereldkampioenschappen van 2019. In dat toernooi, dat gespeeld werd in Zuid-Korea, werd Nederland in de kwarfinale verslagen door de latere finalist Spanje. De waterpolodames spelen in Tokio hun eerste wedstrijd op 26 juli tegen de Australiërs. Ze spelen vervolgens nog drie poulewedstrijden, tegen oude bekende Spanje (28 juli, 11.00 uur), Zuid-Afrika (30 juli, 07.00 uur) en Canada (1 augustus, 07.00) en de finales worden gespeeld op 7 augusus. Joanne hoopt met haar teamgenoten als outsider hoge ogen te kunnen gooien en hun prestatie op de Wereldkampioenschappen te overtreffen. 

Geboren en getogen in Rotterdam, gaat de bij A.R.S.R Skadi roeiende Marieke Keijser naar Tokio voor de prijzen. Voordat Marieke begon met roeien was ze al een zeer getalenteerde balletdanseres en kwam zij zelfs in aanmerking voor het conservatorium. Ze koos echter voor het roeien. En met succes. Inmiddels heeft Marieke tal van internationale eindtoernooien geroeid, waaronder de Europese Kampioenschappen in Racice in 2017 (zilver), in Glasgow in 2018 (goud) en Lucerne in 2019 (brons) en de Wereldkampioenschappen van 2017 in Sarasota (zilver), Plovdiv in 2018 (brons) en Ottensheim in 2019 (zilver). Het is dan ook de verwachting dat Marieke in Tokio ook mee gaat varen voor de prijzen. Op 27 juli vaart zij vanaf 01.30 de halve finale Lichte Dubbeltwee met haar teamgenoot Ilse Paulis. Op 29 juli worden vanaf 01.30 de finales gevaren.

Bart van Nunen is een 24-jarige marathonloper, geboren in Utrecht en woonachtig in Arnhem, die deze zomer zijn opwachting maakt op zijn eerste Olympische Spelen. Bart is als langeafstandsloper op meerdere afstanden actief. Zo won hij in 2019 het NK op de 10.000 meter in 29.12,34 en won hij op het NK van 2018 in Venlo de halve marathon in 1:03.50. Bart zijn kwalificatie voor Tokio liep niet precies zoals hij het van tevoren uitgetekend had. Allereerst, was het lang onduidelijk welke momenten hij had om een limietpoging te kunnen lopen als gevolg van de COVID-pandemie. Vervolgens, toen hij in Valencia zijn poging ging doen, viel Bart na een kwart van de wedstrijd en zat hij onder de schrammen. Desalniettemin, slaagde Bart er tóch in om een tijd van 2.10,16 te lopen. Ruim onder het Olympische limiet, en op dat moment goed voor de tweede Nederlandse tijd. Maar dat was nog niet voldoende. De Atletiekunie had namelijk vastgesteld dat de tijden slechts één factor waren in het besluitvormingsproces over de verdeling van de startplekken. Bart werd uitgenodigd op Papendal om een presentatie te doen waarin hij uiteenzette waarom hij vond dat hij naar Tokio moest afreizen om Nederland te vertegenwoordigen. Hetgeen geschiedde: Bart kreeg te horen dat hij geplaatst was voor Tokio.

Skateboardster Roos Zwetsloot werd in 2018 uitgeroepen tot grootste talent van Jeugdopleiding van hockeyclub Kampong. Ja, je leest het goed. Roos kan namelijk nog veel meer dan kickflips, ollies en powerslides. Roos was zelf nog actief in de Nationale jeugdhockeyteams. Maar op een gegeven moment ontkwam Roos er niet aan om een keuze te maken tussen haar twee grote liefdes. Zo vertelde ze in de VPRO serie “De Beloften”: “Ik weet nog dat ik in 2016 met m’n hockeycoach had afgesproken dat ik weg mocht in de rust als we voorstonden, om naar het NK skaten te gaan. Ik geloof dat ik nog gescoord heb’. Op dezelfde dag werd Roos derde op dat NK. Inmiddels hoort Roos bij de absolute wereldtop in het skaten. Zo vocht ze zich dit jaar in de Top3 van Europa en heeft ze inmiddels ook een Top10-klassering op de Wereldranglijst te pakken. En dat was meer dan genoeg voor plaatsing voor de Spelen. En waar de hockeydames 8 wedstrijden spelen van 60 minuten, heeft Roos slechts één piekmoment. Op 26 juli komt zij uit op het onderdeel Street. Voor de liefhebbers: dit is om 02.00 uur ’s nachts. Spannend, dat kunnen we wel zeggen. Roos zou zomaar eens voor een verrassing kunnen zorgen.

Annette vaart al jaren samen met haar teamgenoot Annemiek Bekkering. Dit duo deed in 2016 ook al samen mee op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar ze 7e werden. Sindsdien heeft het duo stappen gezet. Vooruit welteverstaan. Ze hebben een intensief plan ontwikkeld dat hen van de wereldtop naar de #1 positie moest gaan brengen. Dit resultaat kwam twee jaar later (in 2018), toen de dames -nog steeds in dezelfde samenstelling- na een bizarre Medal race het Wereldkampioenschap in het Deense Aarhus wonnen. Plan geslaagd. Maar dit succes smaakte naar meer. Een jaar later, in mei 2019, voeren A&A het Europees Kampioenschap in Weymouth, in het Engelse graafschap Dorseth. Weet je nog, de plek waar in 2012 ook het zeiltoernooi van de Zomerspelen in Londen plaatsvonden. Daar herhaalden de dames dit kunstje door ook hier eerste te worden, waardoor wederom het gouden eremetaal bij hen kon worden omgehangen. En hun ambities voor Tokio? “Wij kunnen gewoon een gouden medaille pakken”, stelde Annemiek tegenover een verslaggever van de NOS. Wij kijken ernaar uit.

Wij wensen al deze sporters en Josine, Sanne, Pien Sanders, Frédérique, Joanne, Bart, Marieke, Roos, Annette en natuurlijk alle andere Nederlandse sporters enorm veel succes in Tokio. Wij zijn fan.

Dit artikel delen?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkedin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

Stichting Talent Empowerment

Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen
KVK: 66206421
RSIN: 856442112

Contactgegevens

TalentEmpowerment
Waaldijk 9
5327 AA, Hurwenen

06-46363834
office@talentempowerment.nl