Sportzaken #3: Hoe je een prestatieklimaat creëert

De “topsportmentaliteit”. Een begrip dat we deze zomer vaak gehoord hebben. En een begrip dat door managers ook buiten de topsport-context vaak gebruik wordt. Want werknemers met een topsportmentaliteit, dat associëren zij met winnen, en dat zien zij op de werkvloer natuurlijk graag terug. Maar welke kenmerken komen bij de “topsportmentaliteit” om de hoek kijken? En wat kunnen organisaties leren van de topsport, en wat juist niet? En wat kunnen organisaties doen om deze topsportmentaliteit te faciliteren? In samenwerking met LCG onderzoekt TalentEmpowerment de “topsportmentaliteit” en komen we met deze antwoorden. In deze aflevering spreken we met Marco Hoogerland, prestatiecoach bij De Talentenacademie.

“Een team kan alleen goud presteren als er vertrouwen is. En dat gaat niet over elkaar leuk of aardig vinden.”

Marco Hoogerland

Talent is het hebben van een afwijking

In zijn jarenlange ervaring als prestatiecoach is de rode draad dat elke individuele sporter of elk teamlid een persoonlijke rem heeft. Het weghalen van die rem, die beperking, is de sleutel tot groei. En succes. Marco vertelt: “Ik heb nog nooit iemand wereldkampioen zien worden door gemiddeld te zijn. Zij kunnen altijd iets uitzonderlijk goed. Dat is hun talent, hun afwijking. Maar afwijken, dat doen we over het algemeen liever niet. En dat beeld leidt tot een beperkend gedragspatroon. Aan ons als prestatiecoaches de taak om die beperkende gedragspatronen te doorbreken en topsporters hun afwijking optimaal te gaan benutten.” Hetzelfde geldt voor medewerkers in hun organisatie. Welke afwijking hebben zij? En hoe kunnen zij die optimaal inzetten voor de organisatiedoelstellingen? 

Een belangrijk ingrediënt van een prestatieklimaat is vertrouwen. En dat ontstaat door te bouwen aan een veilige omgeving. Op zich niets nieuws natuurlijk. Marco scherpt de kijk hierop wel aan: “Een team van Goud kan alleen presteren als teamleden elkaar allemaal vertrouwen. En dat gaat niet over elkaar leuk of aardig vinden. Het gaat over betrouwbaarheid. Komt iedereen zijn of haar afspraken na? Kun je van elkaar op aan? En spreek je elkaar er op aan zodra dat niet gebeurt?”. En hij voegt toe: “Als dat gedrag aanwezig is, dan ontstaat de ruimte om te groeien.”

Wil je meer weten? Achter deze links vind je de video’s in de sportzaken serie:
Sportzaken #1: Hoe doelstellingen je wilskracht versterken
Sportzaken #2: Wat het vraagt om continu te verbeteren

Dit artikel delen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkedin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

TalentEmpowerment

KVK: 75858940
KVK: 66206421
Waaldijk 9
5327 AA Hurwenen

Volg onze Road to Paris Updates

Inspiratie & tips voor bedrijven die voor GOUD gaan