Bank hangen, kennis vangen #3: Slaap

Op dinsdagavond 21 april schakelde om 20.00 uur 20+ ietwat slaperige ogende sporters, coaches en een aantal zakenmannen -en vrouwen in in voor de derde webinar in de serie “Bank hangen, kennis vangen” die TE in deze Corona-tijden samen met haar partners organiseert. Het thema van deze week? Slaap. Daarom het toepasselijke aanvangstijdstip van 20.00 uur. Oud-militair, personal trainer en bovenal slaapexpert Mark Schadenberg sprak ruim anderhalf uur met de deelnemers over slaap. Hij besprak de vragen waar we allemaal weleens mee te kampen krijgen: Waarom slapen we in één keer door? Waarom schrikken we af en toe als de wekker gaat? En wat moet je juist wel en niet doen om in slaap te komen?

Mark begon de webinar met een inventarisatie naar het aantal uren dat de deelnemers doorgaans slapen. “Vanuit onderzoek is gebleken”, vervolgde Mark, “dat een normaal persoon tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig heeft. Jullie (als sporters, red.) mogen daar best een uurtje bij snoepen maar normaalgesproken is 9 uur de grens.” Het allerbelangrijkste om de droom van een perfecte nachtrust werkelijkheid te laten worden is volgens Mark dat je een vast slaapritme creëert, ook in het weekend. Bepaal elke dag hoe laat je op wilt staan en pas daarop de tijd aan dat je naar bed gaat. Experimenteer hier ook mee, door bijvoorbeeld 1 of 2 weken 8 uur te slapen en vervolgens 1 of 2 weken 8 uur en 15 minuten. Zo kan jij jouw optimale hoeveelheid bepalen.

De webinar terug kijken? Check de volgende link: https://youtu.be/q3hIOrtrwXg.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel tools en slaaptrainers die je slaap meten en daarbij advies geven over hoe je moet slapen. Denk bijvoorbeeld aan apps op je telefoon om in slaap te komen of apps die bijhouden hoeveel je die nacht geslapen hebt, of zelfs bepaalde rustgevende oefeningen voor het slapen gaan. Volgens Mark is het hierbij van belang dat je je gevoel altijd op 1 zet en dat deze tools een hele mooie aanvulling kunnen zijn, maar. Vanuit de deelnemers kwamen er veel vragen over een nachtelijk bezoek aan de wc en over ’s nachts piekeren. “Bij een nachtelijk bezoek aan de wc word je slaap, hoe gek het ook klinkt, niet onderbroken. Na elke slaapcyclus wordt je altijd even kort wakker, vaak 4 à 5 keer per nacht. Meestal merken we hier niks van. Gedurende dit moment checkt je lichaam of alles in orde is en als je dan naar de wc moet wordt je wakker. Je zult merken dat je hierna ook snel weer in slaap valt. Als je met piekeren te maken hebt is het belangrijk om niet te oordelen over wat je denkt. Ga niet denken: “Ik moet nu slapen!” Dat verstoord enorm je slaapritme en je zult merken dat je dan niet meer in slaap komt”, aldus Mark.

Volgende week dinsdag staat alweer de vierde editie van de “Bank hangen, kennis vangen” webinars op het programma. Tijdens deze webinar gaat Wieke Dijkstra het met jou hebben over “Generatie X, Y & Z? Wat is jouw kracht?”. Simpel gezegd: Hoe verhouden de verschillende generaties zich tot elkaar en hoe kan jij als topsporter uit de nieuwe generatie het verschil maken. Wil jij aan deze sessie deelnemen? Meld je dan aan door een mail te sturen naar Office@TalentEmpowerment.nl of een WhatsApp te sturen naar + 31 6 46 36 38 34. Voor een volledig overzicht van de webinars, klik hier.

Dit artikel delen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkedin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Relevante berichten

Neem contact op

Wil jij talent ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Heb jij een vraag voor de sporters van TE, of heb jij een goed idee voor een mogelijke samenwerking?

TalentEmpowerment

KVK: 75858940
KVK: 66206421
Waaldijk 9
5327 AA Hurwenen

Volg onze Road to Paris Updates

Inspiratie & tips voor bedrijven die voor GOUD gaan